Майк Мазуркі, а насправді Маркіян-Михайло Мазуркевич, – ще один українець, який назавжди залишився жити у кінострічках зіркового Голлівуду. Йому було 34, він займався боксом і підпрацьовував охоронцем знаменитостей, коли його випадково помітив кінорежисер Джозеф фон Штернберґ. Відтоді на рахунку Майка з’явився 151 фільм. Він навіть засвітився у легендарній комічній стрічці “У джазі тільки дівчата”, де зіграв поплічника ґанґстера Коломбо. І хоча роль невелика, але своє місце в титрах Мазуркі посів, чого не скажеш про деяких інших епізодичних акторів.

Фізично міцний, зі зростом майже в два метри, Майку доводилось грати переважно негативних персонажів, проте траплялись і “добрі” ролі. Зокрема у вестернах він був індіанцем, цьому сприяла його смуглява шкіра. Визначальним для молодого українця став фільм “Жорстокий Шанхай” 1941-го, після якого його акторська кар’єра пішла вгору. Запам’ятався він також фільмом “Вбивсто, моя мила”. Стрічку зняв відомий голлівудський режисер українського походження Едуард Дмитрик. До речі, режисер “У джазі тільки дівчата” Біллі Вайлдер родом із Західної Галичини, звідки емігрував з приходом до влади нацистів.

У фільмах Майка не раз просили співати чи танцювати по-російськи або по-польськи, але він співав рідною мовою своїх тернопільських батьків. Актор добре знав українські пісні і виконував їх без акценту. Часто відвідував збори американської української громади і не раз говорив: “Як чую українську пісню або бачу наш танок – плачу”. Він мріяв побувати в Україні, але, на жаль, не вийшло.

Помер Майк Мазуркі за рік до того, як Україна стала незалежною. До останнього грав у фільмах і як суддя брав участь у змаганнях із боротьби. У 60-х він навіть став співзасновником престижного клубу асоціації професійних борців Cauliflower Alley Club і його першим президентом.

Джерело

Поділитися
Статті від партнерів сайту

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я