Цього року світ вшановував 100-ліття від дня народження першого слов’янина, який став Папою Римським – Івана Павла ІІ. З особливим трепетом та пошаною на Різдво згадують його ім’я у родині Качуровських з селища Вишнівець на Тернопільщині. Адже пані Тетяна Грохольська вважає, що її мама є двоюрідною сестрою Івана Павла ІІ, пише zaxid.news

Вперше родинну історію, вкриту таємницями, пані Тетяна почула 2001 року, коли Папа Римський відвідав Львів. «Нарешті з глибоким хвилюванням і радістю я зміг поцілувати улюблену землю України», – такими були його слова. Проповідь тоді виголосив українською, ніби усе життя нею розмовляв. Він зізнавався, що мови навчила мама-українка. Його слова для багатьох стали загадкою, адже увесь світ знав, що Кароль Войтила (таким було його ім’я в миру) сам з Польщі.

– Під час візиту Папи до України моя мама по радіо почула біографію Івана Павла ІІ, що його мати Емілія Качуровська з Тернопільщини, – розповідає пані Тетяна. – А мамине ж прізвище теж Качуровська! Серце тьохнуло: чи то не цьоця Міля – татова сестра? Він усе життя її згадував, коли сідав за стіл на Святвечір, за нею плакав.

Коли Марія у 1958 році виходила заміж, її тато чомусь попросив: «Марусю, лишися Качуровською». Люди потім пліткували: щось за тим є, що не записалася по чоловікові – Кутровська. Що цікаво, у тому році Кароль Войтила вже був єпископом! Може, Маріїн тато справді щось знав?

На Тернопільщині живе родина Папи Римського?

Тато Марії Качуровської Володимир мав старших сестер Марію, Емілію та маленького братика Івана. У сім’ї сталася велика трагедія. На пасовиську Івана палками забили такі ж хлопчаки-поляки. Мама важко пережила смерть синочка, замкнулася у собі. І раптом найстарша, Емілія, зізналася, що виходить заміж за поляка. Мати була неймовірно вражена: як донька може йти за ворога?! І не дала свого благословення на шлюб. Емілія наперекір батькам таки побралася з коханим. Їй не вділили приданого – ні подушок, ні перини. Пішла з хати ні з чим. Коли молоде подружжя виїхало до Польщі, відтоді ниточка з кременецькою родиною обірвалася назавжди. Рідні й подумати не могли, що 1920 року Емілія народить майбутнього Папу! Вона надсилала у Кременець фото маленького Кароля своїй сестрі Марії (до речі, вона теж потім вийшла заміж за поляка).

– Їхня мати була проти, що вони листуються. Чи простила потім Емілію, не знаю, розповідали, що вона з горя нібито хотіла піти у черниці, – зітхає пані Тетяна. – Відтоді Емілія більше додому не приїжджала. Тому моя мама навіть не уявляла, що її двоюрідний брат може бути Папою.

Перед смертю просила: «Ти святий, забери мене»

Коли Марія Качуровська та її сестра Олена Обізюк дізналися, що мама Івана Павла ІІ може бути їхньою рідною тіткою, були вражені. Пані Марія навіть передала листа Каролю Войтилі: нічого не просила, лише хотіла впевнитися, чи справді вони родина. І з нетерпінням чекала відповіді, щодня допитувалася, чи немає вісточки.

– Є фото, де ксьондз зі Львова передає Папі листа. Але чи він читав, хто знає… – зітхає Тетяна Петрівна. – Мама у старшому віці так схожа з ним, ніби близнюки! – дивується пані Тетяна. – От її сестра Олена більш подібна до тітки Емілії.

Відповіді з Ватикану Марія Качуровська так і не дочекалася. Їй з Польщі лише передали вервечку і великий портрет Івана Павла ІІ, якому дуже зраділа. Поставила біля ікон в кутку на видному місці і щодня молилася. Коли через кілька років по телевізору почула новину, що Папа Римський помер, дуже плакала, що їм так і не судилося зустрітися.

– Останні пів року мама була лежачою, дуже мучилася від болю, бо мала рак крові. Люди нам казали, щоб її волосся взяти на експертизу і зробити ДНК-аналіз. Але було не до того, бо то коштує великі гроші, – розповідає пані Тетяна.

Перед смертю Марія Качуровська ревно молилася до портрета Папи Римського і просила: «Ти ж святий, забери мене до себе». Минулого року вона відійшла на той світ. Ще раніше померла і Олена Обізюк.

Поділитися
Статті від партнерів сайту

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я