В Мадриді в музеї Museo La Neomudéjar проходить виставка генія сучасності Івана Марчука. Вона триватиме до 17 січня.

Сучасний художник українського походження, який народився у Москалівці у 1936 році. Походить із сім’ї ткачів, який закінчив Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва у 1965 році, а згодом переїхав до Києва. До 1988 року йому було відмовлено в членстві в Спілці художників України, оскільки його теми та стиль не відповідали тогочасному соціалістичному реалізму. У Києві він створив великі рельєфні композиції з керамічної черепиці (1969-72) в Інституті теоретичної фізики АН УРСР.

Марчук пише фантастичні образні та квіткові композиції з елементами сюрреалізму, гіперреалістичні портрети (наприклад, Р. Сельський, 1981), загадкові пейзажі та абстрактні експресіоністичні композиції (наприклад, серія «Прелюдії кольорів», 1978). Його темпераментні картини із серії “Голос моєї душі” зображують, здавалося б, ірраціональні ситуації із скелетними, часто гротескними людьми, порізаними по пояс і оточеними зловісними предметами та істотами у величезному порожньому пейзажі (наприклад, “Порожнє гніздо”, 1975 і Діалог без слів, 1976).

Палітра Марчука межує з монохромністю, а нереальність зображень посилюється. Його реалістичні пейзажі мають своєрідну і щільну фактуру, що складається з шарів пігменту, які в поєднанні з драматичним використанням світла і темряви створюють атмосферу неспокою і таємничості (наприклад, Верби в обіймах місячної ночі , 1978, і Apple на снігу, 1979). Після аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році Марчук створив кошмарні композиції, що зображують повне знищення нашої планети (наприклад, Warning 1986). Він мав численні персональні виставки, починаючи з Москви в 1979 р. Та Києва у 1980 р. Його 43 полотна, натхненні поезією Тараса Шевченка, експонувалися в музеї в Канівському національному заповіднику Шевченка. У 1989 році залишив СРСР і жив у США, Канаді та Австралії.Після нападу 11 вересня 2001 року, який він зазнав, Марчук вирішує повернутися до Києва. отримавши престижну премію імені Т. Шевченка в 1997 році. 

Марчук потрапив до британського списку “100 найкращих живих геніїв” за версією Daily Telegraph. Міжнародна академія сучасного мистецтва в Римі прийняла його до гільдії золота (до якої входив 51 художник з усього світу) і обрала почесним членом вченої ради Академії.

Нагадаємо, що нещодавно дві картини Івана Марчука було продано з аукціону за 53 тисячі доларів. 

Поділитися
Статті від партнерів сайту

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я