Над Антарктикою в кінці грудня закрилася озонова діра, яка була найбільшою за 40 років спостережень.

Як заявили у Всесвітній метеорологічній організації, ця озонова діра із середини серпня 2020 року швидко росла і в вересні досягла пікових розмірів в 24,8 мільйона квадратних кілометрів.

Рекордне пониження рівня озону 2020 року вчені пов’язують як з традиційною присутністю в атмосфері шкідливих речовин, так і з минулорічними метеоумовами: низькі температури в стратосфері, а також сильний, стабільний і холодний полярний вітер.
“Попри те, що торік діра набула рекордних розмірів, з 2001 року вчені фіксують постійне її “загоєння”, а 2019 вона взагалі мала найменші розміри і термін “життя”. Такі позитивні зміни відбуваються завдяки прийняттю Монреальського протоколу в 1989 р., який обмежив використання понад 100 озоно-руйнівних речовин. За прогнозами, рівень озону над Антарктидою може стабілізуватися до 2060 року”, – йдеться у повідомленні Національного антарктичного наукового центру.

Озоновий шар, розташований в стратосфері на відстані від 10 до 40 км над поверхнею Землі, являє собою газову оболонку, яка захищає планету від шкідливого впливу вихідного від Сонця ультрафіолетового випромінювання.

Поділитися
Статті від партнерів сайту

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я