Коли прямуєш до водоспаду, ще здалеку починаєш чути шалений гуркіт води, а коли він несподівано виринає з-за дерев, просто перехоплює подих. Висота Джуринського водоспаду сягає 16 метрів. Він вважається найвищим рівнинним водоспадом України.

Взимку, коли сильні морози водоспад мовчить,  і тішить фотографів неймовірної краси видовищем.

У Джуринського водоспаду є відразу кілька версій щодо виникнення. За першою, водоспад спеціально був створений татарами. Нібито в 1620 році татари намагалися захопити оточений водою Червоногородський замок (до речі, водоспад часто називають і Червоногородським), і для цього зруйнували кам’яний кряж та змінили русло річки, щоб вона минала замок.

За іншою версією, водоспад було створено під час перебудови замку на палац польськими шляхтичами Понінськими на початку ХІХ століття. Нібито, як було тоді модно, навколо розбили величезний ландшафтний парк і, щоб прикрасити його, водоспад і створили.

Єдиною ймовірною версією щодо причин створення штучного водоспаду є потреба у млині, бо в околиці їх не було. Тому річку могли “роздвоїти” – щоб частина води плинула новим річищем, де й збудували млин. Стовідсоткового підтвердження цієї версії немає, але на скелястих берегах Джуринського водоспаду і зараз ще можна побачити руїни старого водяного млина. Хоча існує і гіпотеза, що прорив перемички між “паралельними” ділянками річища стався без жодного людського втручання.

Світлини фотографа Володимира Тиховича

Поділитися
Статті від партнерів сайту

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я