У вихідні в місті Бучач, що на південному заході Тернопільщини, проходили вже традиційні (перші такі відбулися в 2016-му) Дні Пінзеля.

Насамперед нагадаємо, що Іоанн Георг Пінзель, якого ще називають українським Мікеланджело, це геніальний галицький скульптор середини XVIII століття, представник пізнього бароко і рококо, чиїм творам сакрального змісту притаманні особлива емоційність і динаміка.

Також він залишається однією з найбільш таємничих мистецьких особистостей, бо біографічних відомостей про майстра обмаль.

Однак саме з Бучачем пов’язані важливі віхи його життя. Там він свого часу з’явився завдяки тодішньому власнику міста, великому оригіналу, магнату й меценату Миколі Потоцькому (1712—1782). Відтак зараз Бучач — друге після Львова місто за кількістю збережених скульптур Іоанна Георга Пінзеля.

Чи не найтісніше пов’язане воно і з особистим митця, бо саме там він одружився і став батьком, там, згідно з архівними документами, і закінчив своє життя, хоч могили не знайдено досі.

За словами координатора заходу Віктора Гребеньовського, Дні Пінзеля були започатковані задля того, щоб привернути увагу до унікальної спадщини митця, поширити інформацію про його творчість, ознайомити поціновувачів із середовищем, в якому він створював свої шедеври.

Розпочалося цьогорічне дійство у костелі Внебовзяття Богородиці, скульптури вівтаря якого впродовж століть залишаються яскравою експозицією творчості митця. Там відбулися урочиста меса та демонстрація документального фільму «Таїна Пінзеля: від Бучача до Лувру».

Відтак упродовж трьох днів було відкрито широкий доступ до всіх архітектурних пам’яток та музеїв Бучача, а програма містила цілу низку цікавих і пізнавальних подій.

Такими, зокрема, були виставки: фрагментів і гіпсових копій скульптур митця, картин міжнародного живописного пленеру «Мистецькими шляхами Пінзеля», скульптурної виставки «Натхненні Пінзелем».

Усі бажаючі мали можливість узяти участь в екскурсіях місцями Пінзеля, в тому числі й у село Рукомиш, де в місцевому храмі зберігається скульптура святого Онуфрія, виготовлена майстром. Містила програма і літературну частину — у місцевій «Кав’ярні на Агнона» пройшла зустріч iз письменником Андрієм Арканом та презентація книги «Я, Іоанн».

Світлана Мичко, Україна Молода

Поділитися
Статті від партнерів сайту

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я