Для підтримки здоров’я кишечнику доволі часто вживають пробіотики. Це мікроорганізми, які здатні покращувати здоров’я людини, зменшуючи при цьому ризик виникнення різних захворювань. В останні роки дуже популярним стало вживання лактобактерій. Втім не варто забувати, що вони можуть нести як користь, так і шкоду. Розберемось детально зі всіма перевагами та недоліками таких харчових добавок.

Користь пробіотиків

До пробіотиків належать біфідобактерії, молочнокислі бактерії, дріжджі, а також деякі види бацил кишкової палички. Численні дослідження довели, що пробіотики позитивно впливають на здоров’я людини та сприяють довголіттю. Їхніми основними функціями є:

  • боротьба з гострими кишковими інфекціями — пробіотики пригнічують шкідливі мікроорганізми та нейтралізують негативну дію токсинів;
  • зміцнення імунітету — живі мікроорганізми перешкоджають проникненню в організм вірусів, а також стимулюють вироблення антитіл;
  • підтримка здорової мікрофлори — вони допомагають підтримувати рівновагу, забезпечуючи здорове середовище для росту корисних бактерії;
  • покращення травлення — деякі мікроорганізми сприяють розкладанню складних речовин у їжі, тим самим забезпечуючи безпроблемне травлення та повноцінне засвоєння поживних речовин;
  • покращення психічного здоров’я — пробіотики підтримують здоров’я мозку, а також покращують настрій, зменшуючи при цьому рівень стресу та мінімізуючи ризик депресії.

Загалом пробіотики мають чимало корисних функцій. Роль кожного з них залежить як від роду, так і штаму. Деякі з них сприяють лікуванню та профілактиці харчової алергії, дисбактеріозу, запорів, відчуттю тяжкості у животі. Також корисні бактерії дозволяють знизити рівень шкідливого холестерину. Пробіотики піклуються і про жіноче здоров’я, адже допомагають у боротьбі з молочницею.

Шкода пробіотиків для здоров’я людини

Попри безсумнівну користь пробіотиків, деякі люди можуть відчувати дискомфорт при їх вживанні. Це все пояснюється індивідуальною непереносимістю окремих складових харчових продуктів з пробіотиками. Якщо у людини є проблеми з функціонуванням імунної системи, перед вживанням будь-яких препаратів варто обов’язково проконсультуватись із лікарем.

Також не слід забувати, що вживання пробіотиків не можна назвати цілковитою панацеєю від усіх захворювань. Так, вони сприяють запобіганню розвитку деяких захворювань. Втім в жодному разі не замінюють здорового способу життя та правильного харчування.

Не слід забувати й про те, що ефективність дії пробіотиків залежить від правильного зберігання. Саме тому важливо ретельно дотримуватись рекомендацій виробника (наприклад, захищати добавку від дії високих температур, сонячного світла тощо).

Як отримати пробіотики з їжі?

Живі культури корисних бактерій містяться у продуктах. Вони зазвичай є складовими будь-якого раціону людини, яка стежить за своїм здоров’ям. Найчастіше пробіотики є у:

  • кефірі;
  • йогурті;
  • квашеній капусті;
  • ферментованій квасолі;
  • ферментованих м’яких сирах;
  • солоних огірках;
  • квасі;
  • чайному грибі;
  • ферментованих соєвих бобах.

Для підтримки мікрофлори рекомендовано щодня вживати хоча б один продукт з переліку. Посилюють дію пробіотиків інші речовини — пребіотики, які стимулюють ріст корисних бактерій кишківника та їх активність. Їх джерелами можуть бути томати, сочевиця, гречка, вівсянка, спаржа, різні ягоди, банани тощо.

Як обрати пробіотики?

Відновити мікрофлору кишечника можна шляхом вживання спеціального курсу добавок. При виборі препаратів варто звернути увагу на такі характеристики:

  • кількість штамів та бактерій — чим вищі ці показники, тим ефективнішою буде дія засобу (наприклад, пробіотики LactoBif від California Gold Nutrition містять вісім дружніх штамів молочно-кислих та біфідобактерій, що гарантує підтримку позитивного балансу мікрофлори у кишечнику);
  • форма препарату — різні пробіотики можуть бути представлені у вигляді порошку, рідини та капсул. Кожна з форм має як плюси, так і мінуси, тож варто зважати на індивідуальні потреби організму;
  • склад — упаковка харчової добавки обов’язково має містити детальну інформацію щодо складу, особливостей вживання тощо;
  • виробник — надавайте перевагу відомим та перевіреним брендам, адже вони мають добру репутацію та зазвичай використовують якісні інгредієнти;
  • термін придатності — як і у випадку з будь-яким вживанням інших препаратів, пробіотики слід пити лише в тому випадку, якщо вони мають достатній термін придатності. Інформація має бути обов’язково вказана на упаковці препарату.

Загалом пробіотики є важливими складовими здоров’я людини. Втім не слід забувати, що вони можуть нести як користь, так і шкоду, особливо якщо вживати їх без попередньої консультації із лікарем.

Поділитися
Статті від партнерів сайту

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я