Переможницею конкурсу “Міс Японія” стала японка українського походження Кароліна Шийно. Вона стала не лише першою дівчиною, народженою за межами країни, а й найстаршою. Однак ця перемога викликала дискусію в японському суспільстві.

Про це повідомляє BBC.

Кароліні Шийно 26 років. Вона народилася в Тернополі, але коли дівчинці було 5 років, її мати вийшла заміж за японця та переїхала. Нині Шийно живе Нагої, префектура Айті, а громадянство отримала у 2022 році.

“Мені доводилося стикатися з бар’єрами, які часто заважали мені сприймати себе як японку, тому я сповнена вдячності за те, що на цьому конкурсі мене визнали японкою”, — сказала вона у своїй промові японською мовою зі сцени конкурсу.

За її словами, вона є японкою “в мові і в думках” та прагне створити суспільство, в якому “людей не судять за їхньою зовнішністю”.

українська міс азія
Кароліна Шино. Фото: karolina0824/Instagram

Ай Вада, організаторка гран-прі конкурсу “Міс Японія”, розповіла ВВС, що судді абсолютно впевнено обрали дівчину переможницею і що це “дало нам можливість переосмислити, що таке японська краса”.

“Після сьогоднішнього результату я переконалася в одному… Японська краса існує не в зовнішності, не в крові, але вона міцно живе в нашому серці”, — додала вона.

Однак це не завадило людям у соціальних мережах порушити питання щодо перемоги Шийно. Дехто запитував, як людина без японського походження взагалі може називатися “Міс Японія”. Дехто запитував, чи пов’язане це рішення з геополітичною ситуацією у світі й чому західній красі надали перевагу перед азійською.

Разом з тим журналістка Магдалена Осумі у X зазначила“Якщо люди продовжуватимуть оцінювати японськість на основі коріння і вважатимуть своїми лише тих, хто має чисту японську кров, замість того, щоб приймати мультикультуралізм, в Японії не залишиться японців”.

українська міс азія
Учасниці конкурсу “Мія Японія”. Фото: slimbeautyhouse_kanada_jp/Instagram

Це не вперше, коли японський конкурс краси виграє не японка.

У 2015 році переможницею конкурсу “Міс Всесвіт Японія” стала Аріана Міямото. Вона народилася в сім’ї японки, а її батько був афроамериканцем. Це рішення викликало неоднозначну реакцію користувачів мережі: 20-річна дівчина отримала тисячі повідомлень на свою підтримку, але також і критику, оскільки дехто вважав, що вона “недостатньо схожа на японку”.

Поділитися
Статті від партнерів сайту

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я