Вже незабаром у Збаражі реалізують туристичний маршрут «Перлина Медоборів. Історія Збаража крізь призму віків», який створила студентка Тернопільського національного педагогічного університету Анастасія Мокра.

З цим екскурсійним маршрутом дівчина нещодавно здобула диплом 3-го ступеня на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності «Туризм».

Про туристичний потенціал Збаражчини та власний маршрут Анастасія Мокра розповіла «Сороці».

Екскурсійний маршрут «Перлина Медоборів. Історія Збаража крізь призму віків» складається з 15 обов’язкових та ще 15 супутніх об’єктів. Усі вони — різнопланові, тобто не стосуються однієї певної теми, каже Анастасія Мокра.

— Починається маршрут доволі своєрідно —  з юдеського цвинтаря. Просто так зручніше. Ми розповідаємо  саме про єврейську частину історії Збаража і до того ж, це додає нотки похмурого туризму. Потім вже архітектурні об’єкти. Зокрема, різноманітні церкви такі, як: Успенська, Воскресенська церква, костел і монастир Бернардинів. Останній є пам’яткою національного значення України, як і Збаразький замок. Він завершує цей весь маршрут. Зустрічаються й різноманітні постаменти і монументи — Дмитро Клячківський, Адам Міцкевич і герої сучасної України Устим Голоднюк і Назар Войтович. Ми маємо на меті розповісти  історію краю з героїчного боку, — розповідає дівчина.

Анастасія зізнається, що над створенням «Перлини Медоборів. Історії Збаража крізь призму віків» працювала ще минулого року.

— Зараз складно сказати, скільки часу пішло на створення маршруту, оскільки працювала над ним ще рік тому, проте багато часу він не зайняв. Цього року наша викладачка, Альтгайм Любов Богданівна, запропонувала взяти участь в конкурсі з цією роботою. Відповідно ми доповнили маршрут та подали, — пригадує студентка. — До  самого конкурсу готувалися десь близько двох місяців. Вже під час участі  хвилювання, звичайно, було дуже велике, але члени комісії дуже добре та ввічливо ставилися до студентів. Проте всі учасники надзвичайно сильні, і дуже важливо було гідно виступити. Але я рада, що все пройшло добре.

Анастасія Мокра каже, що на цьому маршруті зупинятися не планує.

— Думаю,  що в подальшому буду створювати такі маршрути. У нас в Збаражі нещодавно розпочав роботу туристично-інформаційний центр. Після подання на впровадження цієї роботи, вони запросили мене до співпраці. Тож я думаю, що ще не один маршрут буде створено, — говорить дівчина.

У Збаражі та й на Тернопільщині загалом подивитися є на що, тож роботи буде багато, каже дівчина.

— Збаражчина взагалі раніше була популярна саме завдяки замку і костелу. Тобто це були такі найпопулярніші атракції як для українського туриста, так і для польського. Проте, зараз варто зробити акцент і на героїв сучасної України, адже це —  земля Устима Голоднюка, земля героїв, які брали участь у АТО на сході України та просто надзвичайно красивий край, де варто побувати, — говорить Анастасія Мокра. —  В нашій області є найрізноманітніші аспекти саме для внутрішнього туриста. Адже зараз, в час пандемії, коли складно виїхати за межі країни, можна зацікавити туриста саме своїм, українським. Тим, що є тут, в нас, зовсім близенько. Це не лише історико-архітектурні пам’ятки, а і природні об’єкти, які також можуть користуватися величезним попитом.

На головному фото: Анастасія Мокра з очільником туристично-інформаційного центру Збаража Русланом Підставкою

Поділитися
Статті від партнерів сайту

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я